Nemzetiségi oktatás

Herxheim 2017

Pályázati beszámoló: NEMZ-TAB-EPER-17-0152

Iskolánk 42, 5-8. osztályos tanulója négy tanár kíséretében 2017. május 8-15-ig 8 napot töltött el a PAMINA Schulzentrum (D-76863, Herxheim, Südring 11., Rheinland-Pfalz, Németország) diákjainak családjainál.
Délelőttönként bekapcsolódtak az ottani iskolai életbe, részt vettek a vendéglátó gyerekek 2 tanóráján, és további két órán anyanyelvi tanárok irányításával bővíthették szókincsüket.
Délutánonként a német vendéglátó gyerekekkel közösen változatos programokon vettek részt, gyakran a német vendéglátó gyerekekkel közösen, ami szintén hozzájárult nyelvi fejlődésükhöz.
A nemzetiségi oktatásban résztvevő felsős diákok kiselőadás, tabló, prezi, ppt. formájában számoltak be tapasztalataikról, élményeikről. Egész évben ösztönözzük a gyerekek a németországi diákokkal való kapcsolattartásra, amely a közösségi oldalak segítségével ma már sokkal könnyebb, mint régebben. Célunk, hogy a partnerkapcsolat segítségével gyerekeink ismeretei elmélyüljenek, anyanyelvi közegben gyakorolhassák a nyelvet. Ezen kívül számunkra nagyon fontos Magyarország megismertetése a német diákokkal.

A diákcsere programja:
Délelőttönként a PAMINA Schulzentrumban

• 8-10-ig anyanyelvi tanárok vezetésével foglalkozás tanulóinknak: beszédgyakorlat, hagyományőrző, honismereti foglalkozások
• 10-12-ig részvétel a vendéglátó gyerekek órarend szerinti óráin
• 12-13-ig ebéd az iskola menzáján.

Délutáni programjaink voltak:

 • május 8.:  Herheim, utazás
 • május 9.:  város nevezetsségeinek megtekintése idegenvezetéssel, helytörténeti múzeumban
  múzeumpedagógiai foglalkozás, polgármesteri fogadás
 • május 10. : 13-15 helyi sportpályán, közös sportverseny, sorversenyek, röpladba bajnokság,
  15-18-ig a Speyer-i Dóm megtekintése
 • május 11. : Kirándulás, utazás Festung Germersheim
 • május 12.:  Kirándulás Wachenheim an der Weinstrasse (Óváros-műemlékházakkal), az Óváros
  megtekintése után feladatlapok megoldása
 • május 13.:  Családi program a vendéglátó családokkal
 • május 14.:  Családi program a vendéglátó családokkal, délután közös kirándulás a Hambacher Schloss-hoz.
 • május 15.:  Hazautazás

Ez a tábor nem valósulhatott volna meg az

pályázati támogatása nélkül.

Budapest, 2017. november 15.

Dr. Mohayné Konkoly Erzsébet
táborvezető


Obervellach 2017

Pályázati beszámoló: NEMZ-TAB-EPER-17-0153

2017. július 2-8-ig iskolánk 25, 3-8. osztályos tanulója három tanár kíséretében töltött el 7 napot Ausztriában, Obervellachban.
A nyári szünet alatt azoknak a gyerekeknek is lehetőséget biztosítunk a német nyelv anyanyelvi környezetben való gyakorlására, akiknek erre nincs módjuk évközben. A családban nagyon keveseknek adatik meg a német nyelv használata, ezért elengedhetetlen számukra az anyanyelvi környezet biztosítása. Hétköznap délelőtt bontott csoportban tanulták, gyakorolták a német nyelvet a helyi Hauptschule-ban anyanyelvi tanárral 2-2 órában, ill. 2-2 órában városi „Kérdezz-felelek kalandtúra” során járták be Obervellach-ot, és kérdezték ki a helyi lakosokat, boltosokat Ausztriáról, Karintiáról, az Obervellach-i életről. A nap többi részében helyi idegenvezetővel bejárjuk Karintia jelentős részét, a látottakat úgyszintén német nyelvű feladatlapokon dolgozták fel a gyerekek.

Július 2. vasárnap: Megérkezés, üdvözlés, szobaelosztás, a Groppenstein vízesés megtekintése
Július 3. hétfő: Reggeli után csoportos nyelvóra a helyi Hauptschuléban, majd városi „Kérdezz-felelek kalandtúra” kis csoportokban Obervellachban. Délben kirándultunk Mallnitzba, a „Hohe Tauern” nemzeti park megtekintése után a BIOS házban kísérletezés, majd séta a Schwussner-Hüttéhez.
Július 4. kedd: Reggeli, majd a délelőtti nyelvi programok után kirándultunk a Mölltaler Gletscherre, hógolyózás 3000 m magasan, rövid túrázás a hegyi utakon. Visszaút során a Ragga szurdokba mentünk és utána helyi élményfürdőben játszottak a gyerekek.
Július 5. szerda: Reggeli után a nyelvórák, majd a tesztlapok megoldása következik. Indulás Spittalba, a Porcia reneszánsz kastély, benne a néprajzi kiállítás megtekintése vezetéssel, utána a karintiai vasútmodell kiállítás.
Július 6. csütörtök: Kirándulás Villachba, a Gerlitzen csúcsára felvonóval, majd a szabadon élő makakó majmok birodalmának megtekintése. Sétahajózás a tavon utána a helyi élményfürdő.
Július 7. péntek: Reggeli után indulás Heiligenblutba, innen felvonóval a 2600m. magasan levő Scharekre, majd busszal továbbindulás a Franz Josef Hüttéhez, ahonnan a Grossglockner 3792 magas csúcsa szemben látható. Séta a tanösvényen, majd éhes mormoták etetése. Este kiselőadás, a hétzáró feladatlap és a kommunikációs feladatok értékelése.
Július 8. szombat: Hazafelé a klagenfurti Minimundus megtekintése, élményekben gazdag hét utáni hazaérés.

Ez a tábor nem valósulhatott volna meg az

pályázati támogatása nélkül.

Budapest, 2017. november 13.

 

Dr. Prőhléné Hehl Éva
táborvezető