ÁNTSZ tájékoztató

 

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

Közös felelősségünk az oktatási/nevelési intézetekbe járó diákok biztonsága. Ennek része a fertőző betegségek elleni küzdelem is, ebben szeretnénk a jövőben rendszeresen együttműködni Önökkel.

Az influenza évről-évre a téli időszakban nagyszámú megbetegedést okoz Magyarországon. A járvány elleni küzdelemben a legfontosabb a körültekintő felkészülés, amelyben az influenza elleni védőoltások és a járvány ideje alatt a megfelelő személyi higiéne segíthetnek a legtöbbet.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése. E cél elérése érdekében a kormány ebben az évben is 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyagot biztosít azok számára, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezen csoportokat az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik.

Mivel a járvány általában január második felében teljesedik ki, most még nem késő az oltás beadása, ezért kérjük, hogy hívják fel a szülők figyelmét, hogy a krónikus betegségben szenvedő gyermekeik részére kérjék a térítésmentes influenza elleni védőoltást háziorvosuktól.

Az iskolai közeg (sok gyermek, zárt légtér) különösen kedvező a légúti és cseppfertőzéssel terjedő betegségek esetén a járvány kialakulásában. Ezért tartjuk fontosnak az iskolavezetés, a szülők és a diákok felvilágosítását arról, hogy mit lehet tenni a betegség terjedésének megelőzése érdekében.

Intézményi lehetőségek, melyek jelentősen csökkenthetik a fertőzések számát:

  • Az osztálytermek, közösségi terek, tanári gyakori szellőztetése.
  •  Az illemhelyen szappan és papírtörülköző biztosítása. A járványos időszakban semmiképp se tegyünk ki textiltörülközőt!
  •  A beteg gyermek/tanár mielőbbi kiemelése környezetéből.
  • Figyelemfelhívás a személyi higiéne fontosságára, melyek az alábbiak:
  • Az intézménybe való érkezéskor mossunk szappannal alaposan kezet!
  •  Lehetőleg ne érjünk az orrunkhoz, szánkhoz, arcunkhoz, ha mégis, mossunk előtte/utána szappannal kezet!
  •  Zsebkendőbe, annak híján könyökhajlatunkba tüsszentsünk, ne a tenyerünkbe, amellyel mindent megfogunk.
  •  Étkezés és illemhely használata előtt/után szappannal alaposan mossunk kezet!
  •  Ne használjunk textil törülközőt!
  • Kérjük, hogy a https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/plakat weboldalról letölthető plakátokat, jól látható helyre helyezzék ki.

Segítségét és támogatását ezúton is köszönjük. 

2016. december 22.

Dr. Szentes Tamás
 országos tisztifőorvos