Biztonságos Internet Nap

2017. február 7-én is megrendezésre kerül a Biztonságos Internet Nap, amelyben a világ több mint 120 országa vesz részt.

A Biztonságos Internet Napot az Európai Bizottság támogatásával szervezi minden év februárjában (második hó második hetének második napján) az Insafe/INHOPE hálózat. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a digitális technológiák felelősségteljes és biztonságos használatára, különös tekintettel a gyermekek és fiatalok technológiahasználatára. Minden évben több ezer ember vesz részt a kapcsolódó eseményeken és tevékenységekben világszerte.

Az évek során a Biztoságos Internet Nap hangsúlya megváltozott: eleinte a biztonságosabb internet megteremtése volt a cél; ma már inkább a jobb internetről beszélünk, amihez minden internethasználó hozzájárulhat.

A gyermekek és a fiatalok sokat tehetnek a jobb internetért azáltal, hogy kedvesek és tisztelettudóak másokkal, figyelnek a saját és mások online hírnevére, és pozitív dolgokban vesznek részt, hozzátesznek az internethez az alkotásaikkal és a megosztásaikkal. Segíthetnek másoknak, ha nem maradnak passzívak, amikor a kortársaik körében online zaklatást, lejáratást tapasztalnak.
A 2017-es Biztonságos Internet Napja alkalmából a Web We Want internetbiztonsági foglalkozásgyűjteménynek új feladatsora jelent meg. A „Web We Want – Internet, ahogy mi szeretnénk” könyv 2013 óta elérhető online az Insafe jóvoltából; a feladatgyűjteményhez óravázlatokat tartalmazó tanári kézikönyv is tartozik. A feladatok célja bemutatni az internethez kapcsolódó jogokat és kötelességeket, továbbá arra ösztönözni a fiatalokat, hogy átgondolják saját viselkedésüket és kortársaik viselkedését is. A tartalmak magyar nyelven is letölthetőek a webwewant.eu weboldalról. Az új feladatsor az ENABLE programnak köszönhetően jött létre, és az online zaklatásról, a gyűlöletbeszédről, a radikalizációról és az empátiáról szól.

Forrás: http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/hirek/uj-segedanyag-a-biztonsagos-internet-napjara

Web We Want – Kézikönyv tizenéveseknek magyarul

Ajánlott linkek:

http://saferinternet.hu/
http://www.webwewant.eu/hu/web/guest/get-the-www
http://otthonaneten.hu/
http://www.bibianeten.hu